Unul dintre cei mai cunoscuţi şi pricepuţi oenologi din judeţul Vrancea, Mariana Ochean a realizat la Cîrligele o cramă de tip „boutique“, după modelul italian din Toscana. Casa Ochean a decis să producă propriile vinuri şi să exploateze potenţialul nebănuit al podgoriei Coteşti, plaiurile Blidari-Bonţeşti-Cîrligele şi astfel a iniţiat în anul 2010, investiţia de la Cîrligele care s-a transformat într-o cramă de tip „ winery – boutique“, după modelul italian din Toscana.
Au fost achiziţionate utilaje complet automatizate ce permit realizarea unei tehnologii novative precum şi păstrarea celei tradiţionale, pornind de la vinificaţia primară şi ajungând până la îmbutelierea şi învechirea la baric sau la sticlă.
Strugurii recoltaţi manual ajung la cramă în lădiţe, sunt dezciorchinaţi automat, iar mustuiala rezultată este transportată cu o pompă peristaltică, fie direct în presa inchisă unde are loc o presare menajantă cu protecţie faţă de oxigen, fie în vase de inox pentru macerare. Fermentaţia alcoolică se realizează la temperaturi controlate, iar maturarea vinurilor roşii se realizează în baricuri din stejar. După imbuteliere, sticlele stau în cramă pentru crearea buchetului de învechire. La intrare se află o sală spaţioasă de prezentare, unde clienţii pot degusta vinurile înainte de a le achiziţiona, deci pot afla “povestea vinului” aşa cum îi place Marianei Ochean, oenologul cramei să o spună……
Strugurii sunt obţinuţi de la producătorii particulari din Cîrligele sau alte zone viticole ale judeţului Vrancea, care deţin numai struguri destinaţi vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC) şi vinurilor cu indicaţie geografică (IG), fiecare sticlă conţinând un timbru olograf care poate determina trasabilitatea vinurilor încă de la strugurii materie primă. Ca soiuri albe se remarcă: Sauvignon Blanc, Fetească albă, Fetească Regală, Tămâioasă Romanească, Traminer Roz şi Muscat Otonel. În ceea ce priveşte vinurile roşii, sunt produse vinuri din soiurile: Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon. Alegerea zonei nu este întâmplătoare, deoarece arealul viticol Blidari-Bonţeşti-Cîrligele este considerat cel mai bun din Vrancea, distribuţia cramelor fiind asemănătoare celor de pe Valea Loarei.
Menţionez ca am ales sa promovez aceste vinuri calitativ superioare multor vinuri românesti cu pretenţii, care pornind de la struguri şi aplicând tehnologia fabricarii corecte a lor conţin un ingredient inegalabil pe care îl deţine fiecare dintre noi şi anume dragostea.