Pe valea Loarei, mai specific chiar langa afluentul acestuia (raul Cher) se afla Chateau de Fontenay, un castel medieval construit in secolul 15.
Istoria
Chateau de Fontenay este situat pe valea Loarei, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, pe raul Cher, un afluent al Loarei fiind inconjurat de vii, campii si paduri.
Consemnat inca din secolul 15 ca si „Ferma si moara”, cele mai detaliate scrieri apar prin anii 1680. In 1871, parasind Franta la sfarsitul razboiului, in cei cativa ani de retragere, prusii au ars castelul de la Fontenay. Mai tarziu, Auguste Bucquet, pictor si arhitect parizian, a descoperit acest loc magic si s-a decis sa-l readuca la gloria de dinainte dezvoltand ca principala activitate, vinul.
Transformat intr-o ferma si extins pe fundatia vechii case acesta poate fi vizitat si in ziua de azi. Castelul reincepe productia vinului in 1902 pe doar 3 acri de vii. Neavand activitate intre anii 1985 si 1996 vita de Cabernet, veche de 70 de ani, a avut timp sa se odihneasca. Dupa aceasta intrerupere munca, necesara reinceperii operatiunilor pe cele 11 hectare a fost posibila prin pasiunea echipei de la castel, care acum este in proprietate privata.
Pe langa urmele unui apeduct galo-romanic care aducea apa la Caesarodonum (vechiul nume al orasului Tours) mai exista in apropiere multe indicii ale bogatei istorii a castelului si anume: niste ruine care developeaza fostele activitati agricole cum ar fi: casa brutarului cu un vechi cuptor de paine, casa barcagiului (care permitea trecerea peste rau) precum si casa artistului Auguste Bucquet.
Productia
In inima vaii Cherului, arealul viticol este strans legat de castelul care a fost martor al istoriei Frantei. Pamanturile din partea de nord a domeniului ofera o varietate bogata de soluri din care vita de vie isi poate lua elementele naturale necesare pentru a ajunge la maturitate deplina. Pamantul este format in mare parte de argila si nisip. Aceasta regiune a Frantei, cu toate capriciile geografice, ofera o posibilitate foarte diversa de obtinere a unor vinuri de calitate. Astfel, pe o singura parcela pot aparea diverse schimbari surprinzatoare care insa aduc o savoare complexa, eleganta si subtila a vinurilor produse la castel. Protejarea aceastei resurse naturale se face inca de la inceput, cultivand doar plante de cultura fara buruieni, prin adoptarea unui echilibru intre grija si prevenire.
Important pentru dezvoltarea vinului, culesul este o oportunitate da a intalni echipa de la Chateau de Fontenay in plina activitate. Exista aici o grija deosebita fata de struguri si vinul care se doreste a fi obtinut, cea mai mare parte a culesului fiind manuala. Strugurii, odata ajunsi la crama, sunt vinificati prin tehnologia artizanala, plina de secrete a vinificatorului de la castel.
Vinurile
Amestecul dintre nisip si argila permite obtinerea diferitelor varietati de vin care reprezinta brandul Chateau de Fontenay. Detinand AOC (denumire de origine) Touraine deoarece domeniul castelului este situat intre Tours si Chenonceaux, aici sunt create vinuri administrate seniorial, fine si originale. Astfel aici este produs Cot, cunoscut ca si Malbec in Sudul Frantei si in Argentina, un vin fin si original, specific regiunii si totodata unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri cultivate in regiunea vaii Cher. Vinurile Chateau de Fontenay sunt vinuri structurate foarte bine, care odata cu trecerea timpului, dezvolta arome condimentate cu tenta de iasomie, piele tabacita si padure, datorita continutului de oenotanin.
Sauvignon-ul, unul dintre cele mai cunoscute varietati de vinuri frantuzesti, este in principal obtinut din struguri cultivati in regiunea Loarei. Sauvignonul cultivat la castel, se bucura de multe dintre caracteristicile solului care ii confera culoarea specifica. Vinul Sauvignon a carui faima nu poate fi negata, are arome florale si caracteristici minerale care de fapt sugereaza solul din care provine.