Câte ceva despre strugurii și vinul Picpoul de Pinet – Wine Doctor SRL

Posted on Posted in Vinuri

Arealul cultivat

images

Deși viţa de vie Picpoul de Pinet se cultivă încă din secolul 2 în regiunea Languedoc- Rousillon, ea a început să fie dezvoltată începând cu anul 1985 când s-a reunit cu familia Coteaux de Languedoc. În anul 2013 s-a validat recunoașterea denumirii de origine AOC Picpoul de Pinet, care a fost înscrisă la Institutul Naţional de origine și calitate din Franta pe data de 23 septembrie 2013.

Picpoul de Pinet este unul dintre cele mai vechi varietăţi de struguri din regiunea Languedoc, fiind descris a fi cultivat lângă laguna Thau, încă din antichitate. Este o varietate de struguri care acceptă climatul uscat, beneficiind totodată de umiditatea sfârșitului de sezon când aceaștia iși desăvârșesc maturarea.

Denumirea de origine AOC Languedoc Picpoul de Pinet este recunoscută pentru podgoriile de pe 1400 hectare care se întind în jurul lagunei Thau spre vestul Golfului Leilor din Marea Mediterană.

Se formează astfel un triunghi între localităţile Agde, Pézenas și Sète, iar aici se găsesc cei mai mari producători de vin alb din regiunea Languedoc.

Istorie

 

Viticultura ocupă un loc important pe teritoriul AOC Picpoul de Pinet, încă din secolul al doilea. Astfel  săpăturile arheologice din jurul lagunei Thau, care au dezvăluit lumii șase secole de istorie, au arătat că cea mai răspândită îndeletnicire era viticultura. S-au descoperit: prese, un atelier de ceramică care fabrica amfore pentru depozitarea vinului și o pivniță care putea stoca până la 1500 de litri de vin. Apropierea de marea Mediterană facilita transportul acestuia și în alte zone.

Mai târziu, în secolul al 14-lea, omonimul de soi AOC Picpoul de Pinet este atestat în texte latine cu numele de “Picapoll”. În anul 1618, soiul Piquepoul este citat printre cele șase soiuri de struguri ca fiind cele mai renumite din regiunea Languedoc în cartea „Sylve Plantarium” scrisă de celebrul botanist francez Pierre Maniol.

 

Etimologia denumirii

 

Etimologia denumirii piquepoul are mai multe zone gri. Cea mai comună ipoteza evocă mania găinii de a ciupi și culege boabele de cereale împrăștiate pe sol. Într-adevăr, piquepoul este un vin care parcă “scapă printre degete” așa cum numeroase boabe de grâne scapă pe sol.

Traducerea literară a denumirii Piquepoul mai înseamnă și „buză umflată” și reprezintă o referință la aciditatea ridicată a vinurilor care iţi lasă “gura apă”.

 

Clima

 

Clima este tipic mediteraneană cu vânturi moderate și ploi răzleţe. Verile sunt în general uscate, dar influenţa maritimă este importantă deoarece limitează variaţiile mari de temperatură:

  • Briza mării limitează influenţa temperaturilor ridicate din timpul zilei,
  • Apa lagunei protejează pămantul de scăderea de temperatura de pe timpul nopţii

Strugurii albi de Piquepoul înclină să se coacă târziu, iar briza marină umedă și caldă ajută la maturizarea acestora in bune condiţii.

 

Specificaţia tehnică a denumirii de origine

picpoul1

  • Centre de productie: Pinet, Pomérols, Castelnau-de-Guers, Montagnac, Mèze, Florensac.
  • Zona cultivată1400 ha
  • Producţie anuală70 000 hl
  • Randamentul maxim acceptat: 60 hl/ha
  • Soi struguri:  Piquepoul alb curăţiţi de pe butuc
  • Sol: calcar, depuneri de sol nisipos

 

Note de degustare

 

Vinul este clar ca un cristal cu accente verzui, deși poate fi mai mult asociat cu culoarea aurului provenit de la viţa de vie care, în general, este bătrână. Nas delicat, cu indicii plăcute de salcâm și flori de păducel.

Gustul este delicat, proaspăt și totodată mineral, având un echilibru excelent între aciditate și structură.

Cel mai bun vin este cel tânăr, servit rece la temperaturi de 8-10°C.

 

Recomandare asociere vin cu mâncare

new year food_0

Picpoul de Pinet nu este numai un companion splendid pentru fructe de mare și  crustacee, ci poate fi asociat și cu alte mâncăruri tradiţionale din zona mediteraneană sau cu brânzeturi și chiar cu ciocolată.

Ca și recomandare culinară acest vin neutralizează sarea și iodul din moluște și scoici și este surprinzător de bun cu brânzeturile franţuzesti bogate în proteine și grăsimi, precum și cu preparatele fine din carne. Ca și brânzeturi fabricate în România aș recomanda asocierea cu brânza maturată de Năsal produsă în vestita peșteră de la Ţaga, de Fabrica de Brânzeturi AgroTransilvania, sau cu brânzeturile de capră cu mucegai alb sau albastru produse sub brandul La Colline de Super Lactis, precum și brânza maturată de Horezu fabricată de Five Continents, sau cea Tilsit și Trapist fabricată de Fermele Ado, Binal Mob sau Karpaten Milk.

 

Începând cu această săptămână vinul Picpoul de Pinet din regiunea Languedoc- Rousillon va fi găsit pe piaţa românească, fiind comercializat de firma WINE DOCTOR SRL.