Primele spumante din lume au fost fabricate in regiunea Limoux (Franta)

Posted on Posted in Vinuri

Podgoria Château Rives-Blanques este situata pe un platou la 350 m altitudine (nopti reci, proces de coacere a strugurilor incetinit), fiind cea mai nord-vestica podgorie din Limoux (influenta Atlantica). Este alcatuita din 20 ha plantate cu struguri Chardonnay, Chenin blanc si Mauzac. Solul este alcatuit din aluviuni, nisip, argilă și pietricele. Vinurile pot fi invechite si consumate in decurs de 8 – 70 ani, Château Rives-Blanques fiind producator de vinuri spumante Blanquette & Crémant de Limoux, Limoux blanc, vinuri din regiunea Pays d’Oc si vinuri din struguri de Chenin Blanc si Mauzac culesi tarziu.

Viticultura aplicata in podgorie este sustenabila, iar vita de vie fiind Terra Vitis certificata. In podgorie se reintalneste biodiversitatea naturala cu 10 ha inconjurate de padure si campuri de flori salbatice, precum si cultivarea in apropiere a cerealelor si a trifoiului. Pielitele si samburii proveniti de la presarea strugurilor sunt reciclati in sol, iar feromonii inlocuiesc spray-urile cu pesticide. Podgoria face parte din rezervatia europeana naturala Natura 2000, datorita importantei florei si faunei din aceasta zona care are origini atat atlantice cat si mediteraneene, iar Château Rives-Blanques este partener lucrativ in programul european BioDiVine.

Caligrafia etichetei vinurilor fabricate de Château Rives-Blanques si importate de Wine Doctor SRL in Romania, utilizeaza fonturile aflate pe manuscrisul din secolul 15 si care face parte din arhivele documentare din Carcassonne (cetate medievala din regiunea Limoux), aceasta fiind prima referinta mondiala scrisa despre vinurile spumante.

Vinurile linistite fabricate la Château Rives-Blanques. Toate vinurile fabricate sunt cu denumire de origine, strugurii fiind culesi manual (productie la hectar -35 hl/ha – 45 hl/ha). Majoritatea plantatiilor dateaza din 1972-73 cand strugurii Chardonnay si Chenin Blanc au fost autorizati sa fie plantati in Limoux. Celelalte vii au fost plantate intre anii 1972 si 1987.

Chardonay. Reprezinta cel mai nobil si cel mai sarbatorit vin, strugurii fiind foarte laudati datorita versatilitatii caracterizate prin continutul mare de extract sec si nivelul satisfacator al aciditatii. Condițiile locale diferite ale solului și talentul individual al producătorului de vinuri, contribuie la fabricarea unui sortiment variat de vinuri Chardonnay avand caracteristici diverse. Cele mai importante plantatii de Chardonay de la Château Rives-Blanques se numără printre cele mai vechi și probabil, printre cele mai bune din regiune, datorită altitudinii și teroir-ului unic. Vinul Chardonnay cu denumirea de marca Odyssée a fost medaliat cu aur la concursului Chardonnay du Monde, fiind obtinut din viță de vie neclonată de 40 de ani. Tot vinul Chardonay este utilizat pentru fabricarea spumantelor, fiind baza spumantului Crémant de Limoux.

Chenin Blanc. Din acesti struguri, viticultorii sunt capabili sa produca o mare varietate de vinuri de la cele seci la cele licoroase si chiar spumante, Cheninul putand sa exprime cel mai bine teroir-ul in care a fost cultivat. Acesti struguri mai sunt denumiti si Cenusareasa, deoarece rezultă diferențe de calitate in functie de climatul de cultivare, randamentele la hectar și tipurile de sol. Chenin Blanc este sublim cand acesti factori sunt stapaniti, la fel ca in Valea Loarei unde acest strugure, se poate spune ca este acasa. Din strugurii Chenin se pot obtine vinuri de mare finete, probabil cu cel mai mare potential de invechire dintre toate vinurile albe. Intr-o regiune aproape necunoscuta pentru cultivarea Cheninului Blanc, teroir-ul special de la Château Rives-Blanques il pune in evidenta prin cultivarea extrem de reusita a acestui soi de struguri, aratand expresiile frumoase de care este capabil. Dédicace este vinul Chenin Blanc fabricat de Château Rives-Blanques, care detine o medalie de aur la Concursul Grands Vins de France si care provine din vita de vie in varsta de 40 de ani, fiind printre primele care au fost plantate in regiunea Languedoc. Chenin adauga structura și vivacitatea celor doua amestecuri speciale de vinuri spumante Rives-Blanques.

Mauzac. Pionierul podgoriilor Rives-Banques, Mauzac dateaza din timpurile Renasterii si este mentionat in Cartea Adevarurilor Antiquamareto din 1525. Cultivat odata pe scara larga, este cultivat astazi doar in doua denumiri: Limoux și Gaillac – desi expertii spun ca exista diferentele intre cele doua. Mauzac este asociat cu un parfum subtil de mar avand „o prospetime si o muscatura care urmareste aroma lemnoasa de cedru si cea lejera de cirese”. Aciditatea sa ferma si gustul neutru il fac o baza excelenta pentru vinurile spumante, dar este extrem de dificil de vinificat cu succes ca vin linistit din aceleasi motive. Pe partea inferioaaă a frunzelor se regaseste o culoarea fina alburie, de unde si numele folosit local de „blanquette”. Blanquette este, de asemenea, numele celui mai renumit vin spumant din Limoux, care este fabricat din acest strugure. Château Rives-Blanques produce doua vinuri de Mauzac premiate: unul este Blanquette de Limoux, cel mai vechi și original vin spumant din lume, iar celalalt este Occitania, marele medaliat cu aur la Concursul Grand Vins din Languedoc-Roussillon, obtinut dintr-o vita de vie neclonata in varsta de 50 de ani.

Vinurile spumante fabricate la Château Rives-Blanques

AOP Blanquette de Limoux. Varietatile de struguri utilizate: Mauzac – Chardonnay – Chenin Blanc. Acesta este considerat  primul vin spumant fabricat in lume, inventat si baut cu placere de calugariii benedictini din Limoux.

Blanquette produsa de Château Rives-Blanques este vioaie si totadata rece ca si muntii Pirinei aflati la orizont.  Este fabricat din varietatea istorica cea mai veche de struguri, adica din Mauzac. Fermentatia a doua se realizeaza cu mentinerea drojdiei in sticla, nu mai putin de 1 an.

Steven Spurrier de la Decanter a spus ca acest spumant este un inlocuitor excelent al sampaniei, iar la alegerea editorului revistei Wine Enthusiast acest spumant a obtinut valoarea cea mai mare.

AOP Crémant de Limoux. Varietatile de struguri utilizate: Chardonnay – Chenin Blanc. Spumantul Blanc de Blanc este fabricat din struguri Chardonnay asigurand o placere pura in gura. A doua fermentatie are loc in sticla cu mentinerea drojdiei cel putin doi ani. Elegant, proaspat si entuziast acest vin este dovada care demonstreaza de ce spumantele de Limoux au fost atat de faimoase pentru vioiciunea lor, inca din perioada medievala.

Jancis Robinson(MW) in revista Purple Pages  a declarat despre acest spumant ca este “absolut incantator” si s-a intrebat ”cine are nevoie de sampanie”?

Crémant de Limoux Rosé. Varietatile de struguri utilizate:  Chardonnay – Chenin Blanc – Pinot Noir. Acest spumant este ca viata in roz ilustratata intr-o sticla!  Pinot Noir- ul adauga un buchet irezistibil de capsuni salbatice proaspete acestui castigator al medaliei de aur la concursul Crémants of France, singurul vin cu o culoare stralucitoare rozalie.

Fermentatia a doua se desfasoara cu drojdia mentinuta cel putin doi ani, in sticla, ceea ce adauga un caracter surprinzator si profund formand totodata o efevescenta efemera.

Jancis Robinson(MW) in revista Purple Pages a declarat despre spumantul rose de la Chateau Rives Blanques ca este frumos, delicat si elegant.

Referinte editoriale si premii

 

 “ Una din principalele motoare ale denumirii de origine” Revista Vinurilor din Franta

“ Un producator de elita din regiune” Revista Drinks International

“Aceasta podgorie nu inceteaza sa ne uimeasca” Ghidul Hachette

“Familia Panman (detinatoarea Chateau Rives Blanques) merge din ce in ce puternic in acest domeniu” Jancis Robinson

Recunoasterea internationala si nationala. Fiecare vintage obtinut pana in prezent la fost inclus in lista celor mai bune vinuri ale anului de catre revista vinului din Franta (La Revue du Vin de France). Château Rives-Blanques este desemnat ca unul dintre „cei mai buni producatori de vinuri albe din Languedoc” de catre  Robert Parker in Wine Advocate.

Medaliile de aur obtinute la diverse concursuri de catre vinurile Rives Blanques sunt urmatoarele: Decanter World Wine Awards, Chardonnay du Monde, Grands Vins de France, Macon; Grands Vins de Languedoc-Roussillon, Concours Mondial Bruxelles, Concours Général de Paris, International Wine Challenge.

Vinurile fabricate la Château Rives-Blanques sunt selectate de majoritatea ghidurilor de vinuri: Hachette, Bettane & Desseauve, Meilleurs Vins de France.

Incepand din luna octombrie va puteti delecta cu vinurile din Limoux produse de Château Rives-Blanques si importate de catre firma Wine Doctor SRL.