Lucru care mi-a plăcut foarte mult şi mi-ar fi părut rău, dacă din diverse motive, nu s-ar fi ȋntâmplat aşa. Spun aceasta, deoarece am văzut şi eu cum se desfăşoară un concurs de mare anvergură, ce ȋnseamnă să aduni la un loc aproape 1000 de oameni având cunoştinţe de jurizare a vinului, berii sau a băuturilor spirtoase, categorii au fost supuse jurizării la Lyon şi ce ȋnseamnă să organizezi 7638 de probe de concurs.
Deşi evenimentul a avut loc ȋn luna martie abia acum m-am ȋnvrednicit să scriu despre el. Eu am făcut parte din juriul pentru vinuri, iar la masa unde am fost repartizată (nr 139) s-au jurizat vinuri AOP Bordeaux Superior 2017 şi AOP Medoc si Haute Medoc 2016, unele dintre ele Cru Bourgeois.
Pot să zic că Doamne-Doamne mi-a ascultat dorinţa şi mi-a oferit spre jurizare astfel de vinuri, unele dintre ele minunate, ca mai toate vinurile de Bordeaux. Am avut astfel posibilitatea să mă “ȋmbăt” cu mirosul indescriptibil şi totodată recognoscibil al “cupajului” bordelez tipic: Cabernet Sauvignon, Merlot, atins din când ȋn când de câte un “pinch” de Cabernet Franc sau Petit Verdot. Ȋn urma acestei degustări am realizat că parfumul de vin care trebuie inventat, trebuie să miroasă neaparat a vin de Bordeaux tipic.
Ca şi caracteristică senzorială s-a controlat aspectul, care ȋn toate cazurile a fost excelent, s-a verificat mirosul din punct de vedere al intensităţii olfactive şi al calităţii şi persistenţei şi apoi s-a verificat gustul, atât din punct de vedere al intensităţii senzoriale, cât şi al calităţii gustative urmată de persistenţă. La final, nota pentru armonie a ȋncununat punctajul maxim de 100 de puncte, pe care ȋl putea obţine un vin. Ponderea notelor a fost următoarea:
- 15 puncte pentru aspect
- 14 puncte pentru intesitatea olfactivă
- 16 puncte pentru calitatea olfactivă
- 14 puncte pentru intensitatea gustativă
- 30 puncte pentru calitatea gustativă
- 11 puncte pentru armonie şi apreciere generală.
Media punctajelor din tot concursul a fost de 79,74, iar a mea de 86,03 datorită faptului că eu am gustat din “crème de la crème” a vinurilor ȋnscrise ȋn concurs, ambele punctate la masa noastră ca fiind cele mai bune, fiind ȋncununate cu medalie de aur
Din punctul meu de vedere, am găsit o singură probă pe care am depunctat-o la 68 puncte, deoarece fermentaţia malolactică nu a fost finalizată ȋn butoi şi s-a continuat incontrolabil ȋn sticlă, ceea ce a condus la obţinerea unei cantităţi mari de diacetil (ce conferă gustul untos) fără ca acesta să fie susţinut de aciditate. Ca orice aliment gras, pe care dacă nu-l stingi cu ceva acid, cum ar fi zeama de lămaie ȋn cazul peştelui, oţetul din salată sau acidul lactic format prin fermentaţie naturală, ȋn muraturi, ȋn cazul cărnii şi acest vin mi s-a părut depunctabil.
Colegii mei de jurizare erau 2 francezi: unul dintre ei director la BASF la departamentul chimicale viţă de vie, iar celălalt pensionar şi un italian, de meserie senzorialist. Francezii, care erau obisnuiţi cu jurizarea, fiindcă participau de 10 ani la acest concurs şi-au terminat foarte repede de punctat vinurile, dar ȋn cazul meu şi al italianului care participam pentru prima dată, lucrurile au decurs mai greoi, la calcule. Oricum ne-am ȋncadrat ȋn termenul de 12.30 pentru finalizarea jurizării.
Punctajele mele vis-a-vis de vinurile degustate la masa noastră au fost identice sau aproape identice cu cele ale mediei colegilor mei şi anume:
- pentru prima parte juriul 139.1, media jurizării a fost de 82,93, iar a mea a fost de 84,4
- iar pentru partea a 2-a, media jurizării a fost de 87,67, iar a mea a fost tot de 87,67.
Cel mai bun vin de la prima parte a fost Château Thomas – AOP Francs Côtes de Bordeaux, 2017, roşu sec, Merlot – Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc, ȋncununat cu Medalie de Aur la Lyon 2019
Ȋn partea a doua, cel mai bun vin a fost tot un roşu sec de la Château la France Delhomme -AOP Médoc, 2016, Merlot care de asemenea a luat Medalie de Aur la Lyon 2019.
După jurizare s-a organizat ȋn foaier, un bufet garnisit cu preparate din branză, fructe de mare, carne, produse vegane şi salate acompaniate cu vinurile pe care le-a ales fiecare juriu, ca având punctajul cel mai mare, la fiecare serie de degustare. Ȋn concurs s-au prezentat şi şampanii care bineȋnţeles s-au terminat primele, la bufet.